Cukier stanowi w diecie niezwykle ważne źródło energii. Najlepiej jest gdy organizm czerpie go z przetworów zbożowych lub roślin strączkowych. Niestety, w naszych czasach króluje biały cukier, który jest szkodliwy. Dodaje się go niemalże do wszystkich produktów. Nieraz można go spotkać tam, gdzie nigdy byśmy się go nie spodziewali. Istne bomby cukrowe zawierają kolorowe napoje gazowane, jogurty owocowe, różnego rodzaju słodycze, keczup, musztarda, soki owocowe i wiele innych. Cukry, które znajdują się w takich produktach, dostarczają naszemu organizmowi kalorii, które są puste. Nie mają ani grama wartości odżywczych. Gdy są spożywane w dużych ilościach, prowadzi do próchnicy, otyłości oraz szybszego starzenia się skóry. Dlatego szkodliwe cukry trzeba zamienić na te, które są dla organizmu pożyteczne.
W naszej kuchni najpopularniejszym cukrem, jaki stosuje pani domu, jest jego biała odmiana. Podczas produkcji traci on to, co jest w nim najkorzystniejsze. Cukier biały często nazywany jest białym zabójcą. Jest tak nie bez powodu. To właśnie za jego sprawą zaczyna nam szwankować żołądek i trzustka. Dlatego należy w diecie stosować jego zamienniki. Świetnie nadaje się do tego syrop klonowy. Posiada on bardzo wiele minerałów oraz przeciwutleniaczy zapobiegających cukrzycy. Jest przy tym mało kaloryczny i bardzo dobrze się nadaje do napojów, deserów oraz sosów.