Jak poprawnie używać oliwy z oliwek do sałatek?

CategoriesZdrowie i forma

Najpopularniejsza przyprawa do sałatek to oliwa z oliwek hiszpańska, grecka lub włoska jest uważana za tzw. płynne złoto, a jej właściwości zostały docenione już setki lat temu. Tego produktu możemy używać przede wszystkim w kuchni, jednak wiele firm kosmetycznych postawiło także na stosowanie go w składzie swoich preparatów pielęgnacyjnych. Tłuszcz ten zyskał jednak popularność jako zdrowa alternatywa dla masła, czy też smalcu. Południowcy uważają również, że regularne spożywanie dobrej jakości oliwy gwarantuje długowieczność. Niestety wciąż mamy problem z rozpoznawaniem wysokogatunkowego efektu tłoczenia oliwek i nie wiemy, jaką wersję dobrać np. do sałatki.

Oliwa tłoczona na zimno, czyli bogactwo witamin i minerałów

Chcąc dodać płynne złoto do świeżych warzyw, powinniśmy pamiętać, by wybierać produkt z pierwszego tłoczenia, który powstał w wyniku tzw. zimnej obróbki. Taka oliwa zachowuje wszystkie swoje właściwości i jest dla nas najzdrowsza. Nie możemy jednak używać jej do smażenia, ponieważ bardzo niska temperatura dymienia sprawi, że po podgrzaniu tłuszcz ten stanie się szkodliwy. Do jarzyn natomiast najlepiej dodać ją w czystej postaci z odrobiną soli i pieprzu. Miłośnicy nieco mocniejszych smaków będą zadowoleni z połączenia oliwy z octem balsamicznym lub mieszanki oliwy, cytryny, miodu oraz musztardy tworzącej popularny vinegret. Pamiętajmy, że dobry produkt z oliwek najlepiej kupić u sprawdzonego dostawcy sprowadzającego to cudo z ciepłych krajów południowych specjalizujących się w jego wyrobie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście + 11 =