Czy używanie filtrów do wody daje lepszy smak kawy?

CategoriesŻycie i człowiek

Aromatyczną i smaczną kawę da się uzyskać na wiele sposobów. Często jednak zapominamy o jakości wody, która stanowi przecież część składową tego napoju. Ta nie tylko może zneutralizować smak, ale i go pogorszyć – wybawieniem okazać się mogą jakościowe filtry do wody, które zminimalizują osadzanie się kamienia na dnie ekspresu. Co więcej, dbają również o zmniejszenie stanu zanieczyszczenia samej wody.

Jakość wody a parzenie kawy

Jakość wody w parzeniu kawy jest jednym z najistotniejszych elementów w tymże procesie. Ziarna kawy różnią się od siebie aromatem, smakiem i zapachem, jednak moc oryginalnego posmaku może zostać zredukowana przez zanieczyszczoną wodę. Jeśli jednak nasz ekspres wyposażony jest we właściwy filtr, może on nawet zadbać o większe podkreślenie smaku każdego, bardziej specyficznego rodzaju ziaren kawy. Jedną z bardziej uniwersalnych i powszechnych kaw jest woseba arabica – cechuje się delikatnym smakiem o średniej intensywności oraz niskiej kwasowości. Dostosowana do parzenia w ekspresach ciśnieniowych oraz przelewowych.

Polecaną metodą jest również wykorzystywanie filtrów do dzbanków. Te dostępne są, chociażby na stronie https://aquamelior.pl/k/filtry-do-wody-wklady/brita. Taki filtr zapewnia nie tylko lepszą ochronę wody, ale i pozytywnie wpływa na trwałość i wytrzymałość dzbanka. Wkłady filtracyjne dostępne są w zestawach po 10, 12 czy 16 sztuk lub pojedynczo. Pamiętajmy również o tym, że rezygnując z filtrów do ekspresów, skracamy ich ogólną żywotność oraz zmniejszamy jakość działania (za to odpowiada kamień, który osadza się wewnątrz urządzenia).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × dwa =