Czy używanie filtrów do wody daje lepszy smak kawy?

CategoriesŻycie i człowiek

Aromatyczną i smaczną kawę da się uzyskać na wiele sposobów. Często jednak zapominamy o jakości wody, która stanowi przecież część składową tego napoju. Ta nie tylko może zneutralizować smak, ale i go pogorszyć – wybawieniem okazać się mogą jakościowe filtry do wody, które zminimalizują osadzanie się kamienia na dnie ekspresu. Co więcej, dbają również o zmniejszenie stanu zanieczyszczenia samej wody.

Jakość wody a parzenie kawy

Jakość wody w parzeniu kawy jest jednym z najistotniejszych elementów w tymże procesie. Ziarna kawy różnią się od siebie aromatem, smakiem i zapachem, jednak moc oryginalnego posmaku może zostać zredukowana przez zanieczyszczoną wodę. Jeśli jednak nasz ekspres wyposażony jest we właściwy filtr, może on nawet zadbać o większe podkreślenie smaku każdego, bardziej specyficznego rodzaju ziaren kawy. Jedną z bardziej uniwersalnych i powszechnych kaw jest woseba arabica – cechuje się delikatnym smakiem o średniej intensywności oraz niskiej kwasowości. Dostosowana do parzenia w ekspresach ciśnieniowych oraz przelewowych.

Polecaną metodą jest również wykorzystywanie filtrów do dzbanków. Te dostępne są, chociażby na stronie https://aquamelior.pl/k/filtry-do-wody-wklady/brita. Taki filtr zapewnia nie tylko lepszą ochronę wody, ale i pozytywnie wpływa na trwałość i wytrzymałość dzbanka. Wkłady filtracyjne dostępne są w zestawach po 10, 12 czy 16 sztuk lub pojedynczo. Pamiętajmy również o tym, że rezygnując z filtrów do ekspresów, skracamy ich ogólną żywotność oraz zmniejszamy jakość działania (za to odpowiada kamień, który osadza się wewnątrz urządzenia).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem + 6 =