Kuchnia azjatycka to nie tylko sushi, to także wiele innych, równie pysznych przepisów. Jednym z dań, znanych na całym świecie, jest ramen – zupa na bazie wołowiny, która zyskała wielu fanów na całym świecie.
Do przygotowania ramenu potrzebujemy:
1 kilograma kości wieprzowych
wolno gotowanej wieprzowiny
2 marchewek
1 korzenia pietruszki
1 łyżkę ziaren pieprzu
2 łyżki soli
500 g makaronu ramen
5 jajek na twardo
4 cebule szalotki
imbiru
pół główki czosnku
wodorostów lub alg kombu
100 ml japońskiego sosu sojowego
80 ml wina ryżowego
30 g suszonych grzybów shitake
Jest to dosyć długa lista produktów, lecz każdy z nich tworzy unikalny, wyjątkowy smak ramenu. Grzyby oraz wodorosty wzmocnią jeszcze bardziej aromat zupy, dlatego są ważnym składnikiem zupy.
Kości wieprzowe wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, po czym odcedzamy, przepłukujemy i dajemy z powrotem do garnka. Dodajemy rozgniecioną cebulę i czosnek, pokrojony imbir, pokrojone marchewki. Na koniec dodajemy wodorosty i zalewamy około 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na dużym ogniu, kiedy woda będzie wrzeć wyciągamy wodorosty, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykrywką 6 godzin. Następnie odcedzamy bulion przez sitko i wstawiamy do lodówki.
Po ostudzeniu dodajemy sos sojowy oraz wino ryżowe, znowu gotujemy. Ugotowany makaron zalewamy bulionem, dodajemy przygotowane grzyby shitake, wieprzowinę, połowę jajka, posypać szczypiorkiem.