Jak przygotować ramen?

CategoriesCzas wolny

Kuchnia azjatycka to nie tylko sushi, to także wiele innych, równie pysznych przepisów. Jednym z dań, znanych na całym świecie, jest ramen – zupa na bazie wołowiny, która zyskała wielu fanów na całym świecie.

Niezbędne składniki

Do przygotowania ramenu potrzebujemy:

1 kilograma kości wieprzowych

wolno gotowanej wieprzowiny

2 marchewek

1 korzenia pietruszki

1 łyżkę ziaren pieprzu

2 łyżki soli

500 g makaronu ramen

5 jajek na twardo

4 cebule szalotki

imbiru

pół główki czosnku

wodorostów lub alg kombu

100 ml japońskiego sosu sojowego

80 ml wina ryżowego

30 g suszonych grzybów shitake

Jest to dosyć długa lista produktów, lecz każdy z nich tworzy unikalny, wyjątkowy smak ramenu. Grzyby oraz wodorosty wzmocnią jeszcze bardziej aromat zupy, dlatego są ważnym składnikiem zupy.

Przygotowywanie dania

Kości wieprzowe wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, po czym odcedzamy, przepłukujemy i dajemy z powrotem do garnka. Dodajemy rozgniecioną cebulę i czosnek, pokrojony imbir, pokrojone marchewki. Na koniec dodajemy wodorosty i zalewamy około 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na dużym ogniu, kiedy woda będzie wrzeć wyciągamy wodorosty, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykrywką 6 godzin. Następnie odcedzamy bulion przez sitko i wstawiamy do lodówki.

Po ostudzeniu dodajemy sos sojowy oraz wino ryżowe, znowu gotujemy. Ugotowany makaron zalewamy bulionem, dodajemy przygotowane grzyby shitake, wieprzowinę, połowę jajka, posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × jeden =