Jak przygotować ramen?

CategoriesCzas wolny

Kuchnia azjatycka to nie tylko sushi, to także wiele innych, równie pysznych przepisów. Jednym z dań, znanych na całym świecie, jest ramen – zupa na bazie wołowiny, która zyskała wielu fanów na całym świecie.

Niezbędne składniki

Do przygotowania ramenu potrzebujemy:

1 kilograma kości wieprzowych

wolno gotowanej wieprzowiny

2 marchewek

1 korzenia pietruszki

1 łyżkę ziaren pieprzu

2 łyżki soli

500 g makaronu ramen

5 jajek na twardo

4 cebule szalotki

imbiru

pół główki czosnku

wodorostów lub alg kombu

100 ml japońskiego sosu sojowego

80 ml wina ryżowego

30 g suszonych grzybów shitake

Jest to dosyć długa lista produktów, lecz każdy z nich tworzy unikalny, wyjątkowy smak ramenu. Grzyby oraz wodorosty wzmocnią jeszcze bardziej aromat zupy, dlatego są ważnym składnikiem zupy.

Przygotowywanie dania

Kości wieprzowe wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, po czym odcedzamy, przepłukujemy i dajemy z powrotem do garnka. Dodajemy rozgniecioną cebulę i czosnek, pokrojony imbir, pokrojone marchewki. Na koniec dodajemy wodorosty i zalewamy około 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na dużym ogniu, kiedy woda będzie wrzeć wyciągamy wodorosty, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykrywką 6 godzin. Następnie odcedzamy bulion przez sitko i wstawiamy do lodówki.

Po ostudzeniu dodajemy sos sojowy oraz wino ryżowe, znowu gotujemy. Ugotowany makaron zalewamy bulionem, dodajemy przygotowane grzyby shitake, wieprzowinę, połowę jajka, posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − sześć =