Odpust w Kościele Katolickim zarówno dorosłym, jak i dzieciom kojarzy się z obwarzankami. Są to kruche, lekko słodkie ciastka w kształcie pierścieni, nawleczone na papierowy sznurek. Sprzedawane na straganach w różnych rozmiarach, od małych i cienkich do dużych i grubych. Mogą być naturalne lub posypane solą albo makiem. Tradycyjne receptury nie zmieniają się od lat, dzięki temu smak potrafi przenieść do czasów dzieciństwa.
Producenci tych tradycyjnych specjalności, np. tacy jak ten: https://obwarzankiodrzywolskie.pl, mają własne, wypracowane przez lata i przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Ciasto wydaje się dość proste w przygotowaniu. Zawiera w swoim składzie niewiele składników takich jak biała mąka pszenna, jaja, cukier i woda. Po zagnieceniu i uformowaniu w odpowiedni kształt, pierścienie najpierw obgotowuje w wodzie. Dawniej ten proces nazywał się obwarzaniem, a dopiero później piecze. Firmy zajmujące się tymi specjałami starają się jednak urozmaicić ich smak, dlatego można spotkać także obwarzanki np. biszkoptowe, śmietankowe czy puchate.