Whisky to jeden z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Produkuje się go z zacieru jęczmiennego bądź słodowego, a dojrzewa przez kilka lat w beczkach z naturalnego drewna (zazwyczaj dębowego). Dzięki temu nabiera szlachetnego smaku oraz aromatu. Godna polecenia jest w szczególności whisky Jim Beam, charakteryzująca się delikatnymi nutami kukurydzianymi. Można ją bez problemu nabyć choćby w profesjonalnym sklepie online z wysokiej jakości trunkami, dostępnym pod adresem https://www.foczkaalkohole.pl/kategoria-produktu/whisky/jim-beam/.
W przypadku whisky kluczowe znaczenie ma kolor, będący jej swoistym znakiem rozpoznawczym. Jeśli mamy do czynienia z odmianą szkocką, to wówczas pożądany jest płyn z wyraźnymi, żółtymi odcieniami. Z kolei trunek amerykański powinien się odznaczać głęboką barwą ciemnobrązową. Drugi niezwykle istotny parametr to zapach. Musi on być bardzo dobrze wyczuwalny od razu po otwarciu butelki, dlatego niska intensywność oraz nijakość z miejsca dyskwalifikuje dany alkohol. Najlepsze są nuty waniliowe, czekoladowe, miodowe, bananowe i kwiatowe. Oprócz tego liczy się nieznacznie lepka i jednocześnie dosyć gęsta struktura napoju, leniwie rozlewająca się po języku (podobna nieco do likieru). W sytuacji, gdy pod tym względem przypomina on raczej wódkę bądź piwo, należy zrezygnować z jego picia, ponieważ z pewnością nie zaspokoi naszych oczekiwań. Ostatnią wybitnie ważną kwestią przy wyborze whisky jest sam smak – koniecznie mocny do tego stopnia, aby zagwarantować powolne delektowanie się bez uczucia znudzenia.