Degustacja atutem profesjonalnej winoteki

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W przeważającej większości lokali gastronomicznych można skosztować wysokiej jakości alkoholi. Jedną z propozycji, które cieszą się największym zainteresowaniem, są wina. W wyborze odpowiedniego gatunku najlepiej skorzystać z pomocy i wiedzy doświadczonego kipera.

Wino na każdą okazję

W co należy wyposażyć lokal gastronomiczny, w którym serwowane są wiodące gatunki win? Przede wszystkim odpowiednio przygotowane wina. Przed podaniem butelka powinna leżakować co najmniej jeden dzień, dlatego też dobrym pomysłem jest stworzenie podręcznej winiarni, w której znajdować się będą butelki z tym szlachetnym trunkiem. Przed podaniem należy ponadto schłodzić je do odpowiedniej temperatury – wina białe i słodkie powinny mieścić się w granicach 10-12 st. C, natomiast czerwone najlepiej podawać w temperaturze 14-18 st. C. Ciekawostką może być fakt, że ten sam gatunek wina może różnić się zależnie od rocznika, szczepu czy usytuowania winnicy.

Istotną kwestią jest także prawidłowy sposób podawania wina, co w praktyce oznacza konieczność wyposażenia lokalu w różnego rodzaju kieliszki dostosowane do wymagań serwowanych win. Niezastąpionym rozwiązaniem jest także funkcjonalny wieszak na kieliszki, najlepiej wykonany z odpornej na korozję, trwałej stali nierdzewnej. Dostępne na rynku prowadnice do podwieszania szkła różnią się stroną estetyczną i wielkością, mogą więc pomieścić różną ilość kieliszków. Rozwiązanie to w znaczny sposób ułatwia pracę, pozwala zaoszczędzić miejsce i jednocześnie stanowi niebanalną dekorację. Gadżety te najczęściej montowane są bezpośrednio nad barem. Kieliszki należy umieszczać na wieszakach do góry dnem.

Rozkręcającemu własny biznes kiperowi, podobnie jak barmanom i kelnerom przydadzą się również efektowne zapaski gastronomiczne, które stanowią jednocześnie element odzieży roboczej oraz niebanalny symbol firmy. Kolor i długość to kwestia indywidualnych oczekiwań i wyborów. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by fartuch nie przeszkadzał w wykonywaniu zawodowych obowiązków. Ciekawym pomysłem są zapaski z logo lub nazwą lokalu gastronomicznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wypozycjonuj się za granicą jako ekspert – trafnie pozycjonuj na zagranicę
Wypozycjonuj się za granicą jako ekspert – trafnie pozycjonuj na zagranicę
Artykuł dotyczy tego, jak pozycjonować się za granicą jako ekspert. Wypozycjonuj się za granicami Polski, w taki sposób, aby pokazać […]
Zalety korzystania z drukarki atramentowej
Zalety korzystania z drukarki atramentowej
Drukarka to urządzenie, które ma służyć przez co najmniej kilka lat – i to niezależnie od tego, czy kupujemy ją […]
Czy firma powinna mieć własnego adwokata?
Czy firma powinna mieć własnego adwokata?
Prowadzenie własnej działalności oznacza wiele obowiązków oraz konieczność znajomości prawa podatkowego oraz tego, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Niestety, […]
Ostatnie wpisy
Polecamy