Do czego są stosowane farby spożywcze?

CategoriesBiznes i marketing

W kategorii farb specjalne miejsce zajmują wersje spożywcze z atestem higienicznym PZH. Są to wodorozcieńczalne, dwuskładnikowe barwniki epoksydowe, które pozwalają uzyskać powłokę wyjątkowo odporną na uszkodzenia mechaniczne oraz substancje chemiczne (detergenty, rozpuszczalniki itp.). Ich niewątpliwą zaletą jest z pewnością niemal całkowita bezwonność w trakcie aplikacji. Jeśli interesują nas wysokiej jakości farby spożywcze, to bez problemu znajdziemy je m.in. w ofercie takiej jak: https://farbyrafil.pl/farby-spozywcze-c-29.html.

Gwarancja pełnej ochrony żywności

Farby spożywcze w formie emalii przeznaczone są przede wszystkim do szczelnego pokrywania posadzek oraz ścian we wszelkich obiektach mających bezpośredni kontakt z żywnością. Mowa tutaj choćby o pomieszczeniach i halach produkcyjnych, garażach, przestrzeniach warsztatowych czy rozmaitych zbiornikach (zarówno betonowych, jak i metalowych). Dzięki takiemu zabezpieczeniu ryzyko korozji obiektu oraz zanieczyszczenia jedzenia zostaje w zasadzie wyeliminowane. Najczęściej chroni się w ten sposób wodę pitną, wino, piwo, soki, różnorodne kiszonki, wyroby owocowe i warzywne, oleje kuchenne, przetwory ze zbóż, a także moszcze.

Otrzymana powłoka oprócz dużej wytrzymałości charakteryzuje się antypoślizgowością, wysoką estetyką (możliwość wyboru spośród licznych kolorów) i łatwozmywalnością. Nakładana jest zazwyczaj za pomocą nylonowego wałka dedykowanego emaliom epoksydowym. Dodajmy, że omawiane farby spożywcze ze względu na swoje cenne właściwości są również powszechnie stosowane w branży wodociągowej i hydrotechnicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × cztery =