Smaki lata to przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Te ostatnie można wykorzystywać na różne sposoby. Coraz popularniejszą metodą jest przygotowanie z nich smoothie. Za pomocą jakich przyrządów możemy to zrobić?
Truskawki, czereśnie, wiśnie czy jagody – wielu z nas skreśla dni w kalendarzu, z utęsknieniem czekając na okres letni, gdy owoce te staną się ogólnodostępne. Zazwyczaj traktujemy je jako zdrową przekąskę, rzadko jako samodzielny posiłek. Jeżeli umiejętnie połączymy je jednak ze źródłami innych niezbędnych składników żywieniowych, otrzymamy odżywczą bombę witaminową. Najlepszym pomysłem będzie oczywiście stworzenie smoothie. Ulubione owoce możemy zmiksować tu z mlekiem krowim lub roślinnym. Zadanie to zdecydowanie ułatwią nam blendery kielichowe lub ręczne. Dzięki nim koktajl będzie miał jednolitą, aksamitną konsystencję. Jeżeli chcemy, by był on bogaty w białko, do wnętrza kielicha dołóżmy kilka cząstek sera twarogowego lub dwie łyżki odżywki białkowej dla sportowców. Takie smoothie może z powodzeniem zastąpić tradycyjne śniadanie lub kolację.