Rodzaje win to temat, który jest bardzo rozległy. Jego tłumaczenie należy zacząć od tego, że wino jest napojem alkoholowym, który uzyskiwany jest w procesie fermentacji moszczu winogronowego.
Istnieje wiele gatunków tego trunku. Jest to wynikiem ilości istniejących odmian winorośli, działaniem środowiska naturalnego na wzrost wspomnianych winorośli, a także różnymi technikami, których zadaniem jest przekształcenie winogron wino. Można zatem wyróżnić wina, które są białe, różowe, a także czerwone.
Podziału można dokonać także ze względu na zawartość cukru w poszczególnych gatunkach. Z tego tytułu wina możemy podzielić na trunki wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Wystepują także wina musujące oraz wina niemusujące. Przykładem wina musującego może być włoskie wino Prosecco, które cieszy się ogromną popularnością wśród amatorów picia tego trunku.
Konsumenci najchętniej sięgają po wina czerwone. Wino czerwone ma barwę, która występuje w różnych odcieniach czerwieni. Czerwone wino może zatem być purpurowe, rubinowe, ceglasty, wiśniowe, a nawet mieć kolor czarnoczerwony. Produkcja tego rodzaju trunku jest wynikiem fermentacji ciemnych winogron. Aby wyprodukować czerwone wino należy zgnieść winogrona, a następnie poddaje się procesowi fermentacji.
Z kolei najsłynniejszym winem musujące jest francuski szampan. Szampan jest jednocześnie jedną z najdroższych propozycji jeśli chodzi o ten trunek. Picie wina wspomaga pracę układu krążenia, a także ma wpływ na inne pozytywne aspekty zdrowia człowieka.