Catering jest zdobywającą coraz większą popularność usługą gastronomiczną. W związku z tym opracowano jego podstawowy podział na catering socjalny oraz catering komercyjny. Na czym polega każdy z nich? Pierwsza kategoria związana jest z rosnącym zapotrzebowaniem na usługi żywieniowe, dzięki czemu firmy zajmują się kompleksowym organizowaniem, począwszy od projektu technologicznego do usługi finalnej, usług żywienia zbiorowego, a także kierowania nimi. Aby uściślić zakres tej kategorii, wystarczy podać kilka instytucji, które z niego korzystają. Takim przykładem jest catering dla przedszkoli Bydgoszcz chętnie z niego korzysta. Innym są bufety, stołówki i kantyny pracownicze, a także szpitale, punkty opieki oraz szkoły.
Drugą kategorię stanowi catering komercyjny, który związany jest z organizowaniem oraz obsługą różnego rodzaju imprez, np. konferencji, bankietów, czy rodzinnych przyjęć okolicznościowych. W tym przypadku firmy zajmują się nie tylko przygotowaniem oraz dowozem posiłków, ale w wielu przypadkach również obsługą kelnerską. W zależności od specyfiki działania określonej firmy , ofertę można wzbogacić o kolejne usługi obejmujące miedzy innymi wystrój sali. Wracając jednak do oferty żywieniowej, niezależnie od odbiorcy usług, taka opcja pozwala oszczędzić czas, nierzadko pieniądze, a efekt pozwala na cieszyć się pięknym wyglądem dań i ich smakiem. Więcej szczegółów dotyczących oferty można znaleźć na poniższej witrynie http://www.magnolia-kruszyn.pl/catering-na-twoja-impreze.html.