Droga transportu żywności – co się dzieje z żywnością zanim trafi na talerz?

CategoriesPrzemysł i technika

Regularne odżywianie się to jeden z najważniejszych aspektów naszego życia, jest to podstawowa potrzeba, która stała się naszą codziennością i teraz mało kto się zastanawia głębiej nad tą kwestią. Jesteśmy przyzwyczajeni, że nasza lodówka jest zawsze pełna, a jeżeli nie, to udajemy się do sklepu wypchanego po brzegi, by zrobić zakupy. Lecz skąd bierze się jedzenie w sklepie? Przecież nie pojawia się tam magicznie, tylko czekając, aż ktoś je włoży do koszyka. Z pewnością tak byłoby zdecydowanie łatwiej, lecz niestety jego droga do sklepowej półki jest znacznie dłuższa.

Długa droga na talerz

Warzywa i owoce, po tym jak są zebrane z pól czy szklarni (szkoda, że często zbyt wcześnie), najczęściej są pryskane różnymi środkami chemicznymi, by mogły przetrwać długą podróż. Wożone są na przyczepach, często w wielkich skrzyniach i tak podróżują do magazynów. Jeżeli chodzi o przetworzone produkty, to są one natychmiastowo po wyprodukowaniu szczelnie pakowane w specjalnie do tego przystosowane opakowania, by długo zachowały świeżość oraz były bezpiecznie w transporcie. Na stronie https://degafol.pl/, można znaleźć więcej informacji na temat specjalistycznych opakowań.  Mięso ma niezwykle krótką datę przydatności, więc często jest przywożone w krótkim czasie, po wyprodukowaniu, dzięki czemu zachowuje jak największą świeżość i jakość. Aby finalnie jedzenie trafiło na nasz talerz, uprzednio musi przebyć bardzo długą drogę, sięgającą czasem nawet tysięcy kilometrów. Odwiedza kilka magazynów, a następnie zostaje wyłożone na sklepową półkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 2 =