Zakopane to jedna z najczęściej wybieranych lokacji w polskich górach. Duża ilość miejsc wypoczynkowych, rozbudowana – jak na polskie warunki – sieć wyciągów i sporo tras do wyboru przekuwają się na niemałe atuty. Jednakże turyści chwalą sobie zakopiańską kuchnię oraz przysmaki. Nawet jeśli stawiamy na wyżywienie hotelowe, warto choć raz spróbować tradycyjnych potraw w jednej z gastronomicznych wizytówek Zakopanego. Gdzie zatem zacząć i co zjeść?
Nie zawsze to co najdroższe i najbardziej krzykliwe okazuje się najlepsze pod względem jakości. Przed zdecydowaniem się na przypadkowe wejście do jednej z zakopiańskich restauracji dobrze jest uprzednio przejrzeć powszechnie dostępne rankingi na ich temat. Kuchnię tego regionu określić można dwoma słowami – prostota oraz objętość. Potrawy są zazwyczaj w pokaźnych rozmiarach, stając się nie lada wyzwaniem nawet dla wygłodniałych klientów. Jeśli zależy nam na bliższym zapoznaniu się z góralską gastronomią, jedną z lepszych opcji okazać się mogą luksusowe apartamenty w Zakopanem. W wersji bez wyżywienia będziemy mieć okazję na przetestowanie lokalnych przysmaków (jak kwaśnica z żeberkami, jagnięcina, smażony lub gotowany pstrąg czy oscypek).
Do kultowych kulinarnych miejsc w Zakopanem zaliczają się takie miejsca jak: “U słonia” (mała, acz bardzo przytulna knajpka, do której zmierzają turyści z każdej ze stron Zakopanego), restauracja “Owczarnia” (nawiązująca estetyką do tradycyjnych góralskich chat) czy “Karczma Bacówka” (umilająca posiłki regionalnymi zabawami i śpiewami).
Decydując się na spędzenie urlopu w Zakopanem (z naciskiem na jego stronę kulinarną) optymalną opcją będą apartamenty, takie jak: http://apartamentyzakopane.pl/apartamenty/szymoszkowa-residence. Atrakcyjna lokalizacja ułatwi dotarcie do wybranych przez nas miejsc, a panorama górskiego krajobrazu umili sam wypoczynek.