Wędzenie to bardzo tradycyjny sposób na przygotowanie żywności. Techniki wędzenia znane są od wielu stuleci. Świadczy to o ich jakości oraz efektywności. Dzięki wędzeniu potrawy, a w szczególności mięso zyskuje wysokie walory smakowe. Dodatkowo tego typu obróbka mięsa sprawia, że można przechowywać je stosunkowo długo bez konieczności umieszczania nawet w lodówce. Wędzenie jest zatem doskonałym sposobem na pyszne dania, a jednocześnie zdrowe. Warto zauważyć, że wędzenie nie prowadzi do utraty wartości odżywczych poszczególnych dań. Dlatego jest to naturalny sposób na przyrządzenie dań.
Bardzo ważnym elementem podczas wędzenia jest dym. Pozwala on nadać mięsu bardzo charakterystyczny kolor. Jednocześnie dym pozytywnie wpływa na smak dań z wędzarni. Tym samym w generatorach dymu wędzarnia znajduje się bardzo ważna funkcja w zakresie tworzenia i rozprzestrzeniania dymu. W związku z tym wysokiej jakości wędzarnia musi być zaopatrzona w tego typu element. Ponadto dym może także pozytywnie wpływać na jakość oraz trwałość poszczególnych dań. Co więcej dania z wędzarni doskonale smakują podczas różnego rodzaju wesel czy uroczystości z dużą liczbą gości i uczestników.