W jakim celu stosowane są komory garownicze w gastronomii?

CategoriesBiznes i marketing

W piekarniach i cukierniach zajmujących się wypiekiem chleba, bułek czy różnego rodzaju ciast, często stosowane są komory garownicze, które niejednokrotnie okazują się niezwykle pomocne. Można spotkać je również w wielu innych punktach gastronomicznych. Pomimo tego, że mówi się o nich w kontekście niezbędnego wyposażenia wielu lokali, to tak naprawdę nie każdy wie, do czego tak naprawdę służą. Komory, choć pozornie nie robią nic szczególnego, to tak naprawdę mają ogromny wpływ na jakość wszelkich wypieków. Właśnie dlatego są wykorzystywane w większości firm zajmujących się tworzeniem pieczywa czy słodkich deserów. Jakie jest dokładne zastosowanie komór garowniczych w lokalach gastronomicznych?

Komory garownicze – do czego są wykorzystywane w gastronomii?

Komory garownicze takie jakie można nabyć za sprawą poniższej witryny https://ibis.net.pl/sklep/komory-garownicze/ są urządzeniami pozwalającymi ustalić konkretne parametry wilgotności i temperatury z dużą dokładnością. Co ważne, utrzymują je one przez długi czas, a to jest niezwykle korzystne, ponieważ dzięki temu można stworzyć odpowiednie warunki do wzrostu ciasta. W komorach garowniczych działa zaawansowany system sterowania o szerokim zakresie regulacji parametrów, który umożliwia swobodne dostosowanie warunków temperaturowych do konkretnego rodzaju ciasta, a to wpływa pozytywnie na jakość gotowego wypieku. Właśnie dlatego urządzenia te są tak często stosowane w piekarniach, cukierniach i innych lokalach gastronomicznych. Czasami okazują się wręcz niezbędne, zwłaszcza gdy indywidualny przepis jest bardzo szczegółowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia + 18 =