Elegancki stół to zdecydowanie podstawa każdego, dobrze zorganizowanego przyjęcia. Pozwala on gościom dobrze się czuć, a także bardzo dobrze świadczy o gospodarzu imprezy. Stylowo przygotowany i ustrojony buduje atmosferę oraz zwiększa apetyt. Nieodpowiednie nakrycie stołu, może mieć swoje różne konsekwencje. Dlatego też warto dowiedzieć się, w jaki sposób właściwie przygotować stół i nakryć go, aby planowane przyjęcie wypadło jak najlepiej.
Nakrywając do stołu i chcąc osiągnąć elegancki efekt, trzeba pamiętać o kilku ważnych aspektach. Przede wszystkim na samym początku należy pamiętać o właściwym dostosowaniu rodzaju zastawy, do danej uroczystości. Pełni ona w końcu jedną z głównych ról. Pierwszą zaś czynnością, którą należy wykonać zanim zastawa w ogóle pojawi się na udekorowanym stole, jest przykrycie go obrusem. Najważniejszy w obrusie jest jego kolor, który musi pasować do zastawy. Kolorami zdecydowanie najbardziej eleganckimi są odcienie bieli i szarości, a więc to z nich warto korzystać najczęściej. Trzeba także pamiętać o tym, aby obrus był wyprasowany, czysty i równo rozłożony. W następnej kolejności powinny pojawić się na stole serwetki, które powinny być płócienne, jeżeli zależy nam na uroczystym charakterze. Ilość sztućców ułożonych na stole zależy od ilości serwowanych dań. Najczęściej jednak podawane są trzy, a w tym przypadku wystarczy jedynie zestaw podstawowy. Składa się on z widelec, noża do dania głównego, łyżki do zupy, widelczyka i łyżeczki deserowej, kieliszka do wody i do wina. Układając je, najlepiej jest zacząć od noża. Powinien on leżeć zawsze po lewej stronie talerza, ostrzem skierowanym do wewnątrz. Dalej zaś umieszcza się łyżkę. Po prawej stronie należy umieścić sam widelec. Wspomniane sztućce deserowe powinny zaś mieścić się nad talerzem ułożone równolegle do siebie,a nad nożem powinny znajdować się kieliszki. Jeżeli podawany jest alkohol inny niż wino, jak np. whisky, to warto zadbać o karafkę na whisky.