Kawa posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Liczne badania wskazują, że Polacy najczęściej sięgają po klasyczną kawę czarną. To właśnie ona zawiera najbardziej cenne właściwości i korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie kawy (1 lub 2 filiżanki) sprzyja obniżaniu się poziomu stresu w organizmie, gdyż sam rytuał picia kawy kojarzy się powszechnie z relaksem. Kawa dodatkowo stymuluje mózg i pobudza go do pracy – często to właśnie od niej większość osób rozpoczyna swój dzień. Z pewnością również czarny napój jest znacznie bardziej zdrowszy niż popularne w ostatnim czasie energetyki. Zawarta w kawie kofeina odgrywa rolę w spalaniu tłuszczów, a także poprawia krążenie krwi. Niektóre badania wskazują również, że kawa obniża ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, czyli nieuleczalne jak do tej pory schorzenie neurologiczne, które dotyka coraz więcej osób.
Większość smakoszy kawy przekonuje, że najlepsza kawa to ta, która jest parzona w kawiarce lub przygotowywana za pomocą ekspresu. Dużą popularnością cieszą się kawy ziarniste (również kawa ziarnista smakowa, która stanowi doskonałe urozmaicenie codziennego picia zwykłej kawy) – mieli się je tuż przed zaparzeniem w specjalnym młynku, co wzmacnia smak oraz uwalnia doskonały aromat. Bez względu jednak na preferencje względem kawy, liczy się przede wszystkim jej jakość oraz kraj pochodzenia – jednym słowem: na kawie nie powinno się oszczędzać.