Degustacja atutem profesjonalnej winoteki

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W przeważającej większości lokali gastronomicznych można skosztować wysokiej jakości alkoholi. Jedną z propozycji, które cieszą się największym zainteresowaniem, są wina. W wyborze odpowiedniego gatunku najlepiej skorzystać z pomocy i wiedzy doświadczonego kipera.

Wino na każdą okazję

W co należy wyposażyć lokal gastronomiczny, w którym serwowane są wiodące gatunki win? Przede wszystkim odpowiednio przygotowane wina. Przed podaniem butelka powinna leżakować co najmniej jeden dzień, dlatego też dobrym pomysłem jest stworzenie podręcznej winiarni, w której znajdować się będą butelki z tym szlachetnym trunkiem. Przed podaniem należy ponadto schłodzić je do odpowiedniej temperatury – wina białe i słodkie powinny mieścić się w granicach 10-12 st. C, natomiast czerwone najlepiej podawać w temperaturze 14-18 st. C. Ciekawostką może być fakt, że ten sam gatunek wina może różnić się zależnie od rocznika, szczepu czy usytuowania winnicy.

Istotną kwestią jest także prawidłowy sposób podawania wina, co w praktyce oznacza konieczność wyposażenia lokalu w różnego rodzaju kieliszki dostosowane do wymagań serwowanych win. Niezastąpionym rozwiązaniem jest także funkcjonalny wieszak na kieliszki, najlepiej wykonany z odpornej na korozję, trwałej stali nierdzewnej. Dostępne na rynku prowadnice do podwieszania szkła różnią się stroną estetyczną i wielkością, mogą więc pomieścić różną ilość kieliszków. Rozwiązanie to w znaczny sposób ułatwia pracę, pozwala zaoszczędzić miejsce i jednocześnie stanowi niebanalną dekorację. Gadżety te najczęściej montowane są bezpośrednio nad barem. Kieliszki należy umieszczać na wieszakach do góry dnem.

Rozkręcającemu własny biznes kiperowi, podobnie jak barmanom i kelnerom przydadzą się również efektowne zapaski gastronomiczne, które stanowią jednocześnie element odzieży roboczej oraz niebanalny symbol firmy. Kolor i długość to kwestia indywidualnych oczekiwań i wyborów. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by fartuch nie przeszkadzał w wykonywaniu zawodowych obowiązków. Ciekawym pomysłem są zapaski z logo lub nazwą lokalu gastronomicznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Złomowanie auta – Czy to się opłaca?
Złomowanie auta – Czy to się opłaca?
Kiedy samochód jest złomowany, oznacza to, że wszystkie jego części zostały usunięte i poddane recyklingowi. Mogą to zrobić dealerzy lub […]
Kiedy zdecydować się na budowę ogrodu zimowego?
Kiedy zdecydować się na budowę ogrodu zimowego?
Ogrody zimowe to świetny pomysł, dla każdego, kto lubi przebywać blisko natury przez cały rok. Wbrew pozorom, nie jest konieczne […]
Wiosenne porządki – czyli sposoby na opróżnianie piwnicy oraz starych mebli
Wiosenne porządki – czyli sposoby na opróżnianie piwnicy oraz starych mebli
Wiosna to pora roku, podczas której przyroda budzi się do życia. Dłuższe dni, wyższe temperatury powietrza i większa ilość promieni […]
Ostatnie wpisy
Polecamy