Degustacja atutem profesjonalnej winoteki

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W przeważającej większości lokali gastronomicznych można skosztować wysokiej jakości alkoholi. Jedną z propozycji, które cieszą się największym zainteresowaniem, są wina. W wyborze odpowiedniego gatunku najlepiej skorzystać z pomocy i wiedzy doświadczonego kipera.

Wino na każdą okazję

W co należy wyposażyć lokal gastronomiczny, w którym serwowane są wiodące gatunki win? Przede wszystkim odpowiednio przygotowane wina. Przed podaniem butelka powinna leżakować co najmniej jeden dzień, dlatego też dobrym pomysłem jest stworzenie podręcznej winiarni, w której znajdować się będą butelki z tym szlachetnym trunkiem. Przed podaniem należy ponadto schłodzić je do odpowiedniej temperatury – wina białe i słodkie powinny mieścić się w granicach 10-12 st. C, natomiast czerwone najlepiej podawać w temperaturze 14-18 st. C. Ciekawostką może być fakt, że ten sam gatunek wina może różnić się zależnie od rocznika, szczepu czy usytuowania winnicy.

Istotną kwestią jest także prawidłowy sposób podawania wina, co w praktyce oznacza konieczność wyposażenia lokalu w różnego rodzaju kieliszki dostosowane do wymagań serwowanych win. Niezastąpionym rozwiązaniem jest także funkcjonalny wieszak na kieliszki, najlepiej wykonany z odpornej na korozję, trwałej stali nierdzewnej. Dostępne na rynku prowadnice do podwieszania szkła różnią się stroną estetyczną i wielkością, mogą więc pomieścić różną ilość kieliszków. Rozwiązanie to w znaczny sposób ułatwia pracę, pozwala zaoszczędzić miejsce i jednocześnie stanowi niebanalną dekorację. Gadżety te najczęściej montowane są bezpośrednio nad barem. Kieliszki należy umieszczać na wieszakach do góry dnem.

Rozkręcającemu własny biznes kiperowi, podobnie jak barmanom i kelnerom przydadzą się również efektowne zapaski gastronomiczne, które stanowią jednocześnie element odzieży roboczej oraz niebanalny symbol firmy. Kolor i długość to kwestia indywidualnych oczekiwań i wyborów. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by fartuch nie przeszkadzał w wykonywaniu zawodowych obowiązków. Ciekawym pomysłem są zapaski z logo lub nazwą lokalu gastronomicznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak cieszyć się basenem w domu przez cały rok
Jak cieszyć się basenem w domu przez cały rok
Budowa i montaż basenu w domu Basen w domu to dla wielu osób synonim luksusu. Okazuje się jednak, że jego […]
Leczenie własną krwią – na czym polega?
Leczenie własną krwią – na czym polega?
Współcześnie w medycynie wykorzystuje się różne innowacyjne metody leczenia. Jednym z nich jest terapia z użyciem skoncentrowanego, bogatopłytkowego osocza uzyskanego […]
Jak skutecznie walczyć z żylakami?
Jak skutecznie walczyć z żylakami?
Problem żylaków dotyczy coraz większej liczby populacji, zwłaszcza kobiet. Jak powstają żylaki i jak skutecznie walczyć z żylakami? Jak powstają […]
Ostatnie wpisy
Polecamy