Sercem każdej pizzerii jest piec. Najprostsze urządzenia dostępne na rynku kosztują dwa tysiące złotych, za te najbardziej profesjonalne trzeba zapłacić nawet dwanaście tysięcy złotych. W zależności od preferencji do wyboru są piece elektryczne lub gazowe. Chociaż urządzenia gazowe są droższe w zakupie, koszty ich eksploatacji są nawet o połowę mniejsze niż pieców elektrycznych.
Niezbędnym elementem potrzebnym do przygotowywania pizzy jest również stół chłodniczy.Przeznaczone on jest do przechowywania umytych i pokrojonych składników, takich jak cebula, pomidory, czy pieczarki, które nakładane są na ciasto. Wykonane ze stali nierdzewnej urządzenia są higieniczne i trwałe. W związku z tym, że ręczne przygotowywanie ciasta trwa dosyć długo, w pizzeri sprawdza się mikser spiralny. Najwyższej jakości sprzęt umożliwia przygotowywanie za jednym razem nawet dziesięciu kilogramów produktu.
Do szybkiego krojenia pizzy najbardziej nadaje się radełko, czyli okrągły nóż z uchwytem. Chociaż pizzę najlepiej jeść za pomocą dłoni, na wyposażeniu pizzerii muszą znaleźć się sztućce. Przykładem produktów wysokiej jakości są sztućce gerlach horizon. Produkty te charakteryzują się nie tylko efektownym i nowoczesnym wyglądem, ale dodatkowo także dużą trwałością i odpornością na mycie w zmywarce.
W związku z tym, że w trakcie użytkowania pojedyncze widelce lub noże mogą zaginąć lub ulec zniszczeniu, warto pomyśleć zakupie zestawu, który będzie można uzupełniać. Sztućce kupowane na sztuki to prosty i tani sposób na uzupełnienie braków. Ich różne rodzaje można sprawdzić tutaj https://gastrohevi.pl/shop/Sztu%C4%87ce-i-no%C5%BCe,Sztu%C4%87ce-na-sztuki.
Jeżeli pizzeria zamierza dostarczać produkty na wynos, jej właściciel powinien zaopatrzyć się przestronną torbę termiczną, która będzie długo utrzymywać ciepło produktów. Niezbędnym elementem wyposażenia się również kartony do pizzy, najlepiej takie, na których znajdować się będzie logo firmy.