Niezależnie od tego czy zapraszamy gości na zwykły obiad, świętujemy w rodzinnym gronie czy organizujemy randkę, warto jest zadbać o odpowiednią aranżację stołu. Jednak przy planowaniu dużego obiadu łatwo się pogubić już przy ustawianiu kolejnych elementów zastawy. Nakrywając do stołu warto kierować się zasadami savoir-vivre – efekt gwarantowany. Dobrze zaplanowany stół da komfort zarówno gospodarzowi oraz gościom.
Dbając o komfort gości, należy sprawić by nie zastanawiali się, których sztućców należy użyć w następnej kolejności i do jakich potraw. Podobnie dotyczy to talerzy. Ilość zastawy należy dostosować do menu, które chcemy zaserwować swoim gościom. Ustaw zastawę zaczynając od talerza podstawowy, nazywany serwisowym i kolejno ułóż talerze przystosowane do kolejności podawanych potraw. W skład podstawowej zastawy stołowej wchodzą: talerze podstawowe, talerze głębokie, talerze do przystawek, talerzyk do chleba oraz deserowy.
Pięknie śliniące, idealnie wypolerowane i ułożone sztućce świadczą o kulturze gospodarza i jego szacunku wobec gości. Sztućce koniecznie muszą pochodzić z jednego zestawu, najlepiej, żeby zostały dopasowane do posiadanej zastawy. W przypadku klasycznej, białej lekko zdobionej złotem idealnie sprawdzi się zestaw sztućców ANTIQUE, dostępnych na stronie https://www.villaitalia.pl/category/sztucce-komplety-zestawy-sztuccow-komplet-dla-12-osob. Taki komplet świetnie dopełni Twój stół, pięknie go ozdabiając. Pamiętaj o tym by wyłożyć tylko niezbędne elementy zestawu, tak by goście czuli się komfortowo – im mniej tym lepiej.