W jakich przypadkach lepiej wykorzystać mrożonych niż świeżych owoców?

CategoriesŻycie i człowiek

Mrożenie jest świetnym sposobem przechowywania żywności. Idealnie sprawdza się w przypadku poddania temu procesowi świeżych owoców, aby móc cieszyć się nimi poza sezonem. Wówczas posiadają one w sobie mniej chemikaliów w postaci nawozów i oprysków, niż świeże owoce zakupione w porze roku, w której naturalnie nie występują, a także wbrew błędnym przekonaniom – prawie w ogólnie nie tracą ich cennych wartości odżywczych. Poziom obecnych witamin i minerałów spada naprawdę minimalnie. Wykorzystując ten sposób przechowywania, można także zapobiegać marnowaniu żywności. Najlepszą decyzją przy zbyt dużych ilościach zakupionych owoców będzie właśnie ich zamrożenie oraz możliwość skorzystania z nich po długim okresie czasu – dzięki temu zachowają świeżość nawet po kilku miesiącach. Przed spożyciem wystarczy odpowiednio szybko je wyjąć i nawet zimą możemy cieszyć się truskawkami czy jagodami.

Mrożone owoce – zastosowanie

Różnego rodzaju potrawy i desery z mrożonych owoców można przygotowywać przez cały rok, ciesząc się ich niezmienionym smakiem i świeżością. Do przygotowania obiadu na słodko świetnie nadadzą się np. mrożone jagody. Można je wykorzystać w daniach takich jak naleśniki czy pierogi. Szczególnie sprawdzą się także takie zmiksowane z kefirem lub jogurtem w formie chłodzącego koktajlu lub domowych lodów. Tego rodzaju owoce, mrożone tuż po zebraniu i posiadające liczne certyfikaty ekologiczne, oferuje firma dostępna na stronie internetowej https://danex.pl/produkty/mrozona-jagoda/. Nie trzeba oczywiście używać ich tylko w tej formie. Można je zastosować również do różnego rodzaju wypieków lub innych potraw wymagających podania na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście + 6 =