W jakich przypadkach lepiej wykorzystać mrożonych niż świeżych owoców?

CategoriesŻycie i człowiek

Mrożenie jest świetnym sposobem przechowywania żywności. Idealnie sprawdza się w przypadku poddania temu procesowi świeżych owoców, aby móc cieszyć się nimi poza sezonem. Wówczas posiadają one w sobie mniej chemikaliów w postaci nawozów i oprysków, niż świeże owoce zakupione w porze roku, w której naturalnie nie występują, a także wbrew błędnym przekonaniom – prawie w ogólnie nie tracą ich cennych wartości odżywczych. Poziom obecnych witamin i minerałów spada naprawdę minimalnie. Wykorzystując ten sposób przechowywania, można także zapobiegać marnowaniu żywności. Najlepszą decyzją przy zbyt dużych ilościach zakupionych owoców będzie właśnie ich zamrożenie oraz możliwość skorzystania z nich po długim okresie czasu – dzięki temu zachowają świeżość nawet po kilku miesiącach. Przed spożyciem wystarczy odpowiednio szybko je wyjąć i nawet zimą możemy cieszyć się truskawkami czy jagodami.

Mrożone owoce – zastosowanie

Różnego rodzaju potrawy i desery z mrożonych owoców można przygotowywać przez cały rok, ciesząc się ich niezmienionym smakiem i świeżością. Do przygotowania obiadu na słodko świetnie nadadzą się np. mrożone jagody. Można je wykorzystać w daniach takich jak naleśniki czy pierogi. Szczególnie sprawdzą się także takie zmiksowane z kefirem lub jogurtem w formie chłodzącego koktajlu lub domowych lodów. Tego rodzaju owoce, mrożone tuż po zebraniu i posiadające liczne certyfikaty ekologiczne, oferuje firma dostępna na stronie internetowej https://danex.pl/produkty/mrozona-jagoda/. Nie trzeba oczywiście używać ich tylko w tej formie. Można je zastosować również do różnego rodzaju wypieków lub innych potraw wymagających podania na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy + trzynaście =