Podczas pracy w przemyśle spożywczym ważne jest przestrzeganie właściwych praktyk higienicznych i noszenie odpowiedniej odzieży ochronnej.
Kodeks Higieny Zakładów Spożywczych (HACCP) to zbiór wytycznych, które pomagają chronić społeczeństwo przed potencjalnie szkodliwymi bakteriami lub innymi zanieczyszczeniami.
HACCP jest skrótem od Hazard Analysis Critical Control Points (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Jest to systematyczne prewencyjne podejście do bezpieczeństwa żywności, które skupia się na identyfikacji i wdrażaniu skutecznych środków kontroli zagrożeń w celu zminimalizowania potencjalnego ryzyka choroby lub obrażeń.
HACCP został przyjęty przez wiele krajów jako część ich systemów i przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności.
a) Umyj dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem przed obsługą żywności oraz po skorzystaniu z łazienki, zmianie pieluchy, wydmuchaniu nosa lub kaszlu czy kichnięciu w rękę.
b) Zawsze utrzymuj powierzchnie robocze w czystości poprzez częste mycie ich ciepłą wodą z mydłem.
d) Nie zostawiaj talerzy na blacie, gdzie mogą zbierać kurz lub zarazki od lądujących na nich much. Przykrywaj je pokrywkami lub ręcznikami, gdy nie są używane. Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca, aby przechowywać wszystkie talerze naraz, obracaj je co godzinę, tak aby nie są pozostawione na zbyt długo.
e) Nie zostawiaj brudnych naczyń w zlewie na dłużej niż godzinę między kolejnymi użyciami. Gdy je umyjesz, zadbaj o ich właściwe przechowywanie, aby nie uległy ponownemu zabrudzeniu.
W razie wszelkich wątpliwości, przedstawiciele rynku spożywczego mogą wziąć udział w potrzebnych szkoleniach z zakresu HACCP, korzystając z następującej strony https://haccponline.pl/.