Proces produkcji żywności jest bardzo złożony. Od momentu opuszczenia gospodarstwa rolnego żywność może być transportowana ciężarówką, koleją lub statkiem do zakładu przetwórczego, a następnie do centrum dystrybucji detalicznej, zanim ostatecznie trafi do lokalnego sklepu spożywczego.
Po drodze niezliczona ilość osób ma kontakt z żywnością. Oznacza to, że istnieje szansa na zanieczyszczenie.
Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności twierdzą, że jednym z najlepszych sposobów zapewnienia bezpieczeństwa produktów spożywczych jest wykrywanie metali. Detektory metalu mogą wykryć obce obiekty w pakowanych towarach, takie jak odłamki metalu z maszyn lub metalowe części z materiałów opakowaniowych. Mogą również wykrywać zanieczyszczenia takie jak szkło, wióry metalowe, a nawet kawałki plastiku – wszystkie z nich mogą powodować poważne problemy zdrowotne w przypadku spożycia przez ludzi lub zwierzęta.
Detektory metalu są szczególnie korzystne w zakładach produkcji żywności, ponieważ w tych obiektach jest tak wiele ruchomych części i tak wiele punktów, w których może dojść do zanieczyszczenia. Na każdym etapie produkcji (od obróbki surowców do końcowego pakowania) istnieje szansa, że coś szkodliwego dostanie się do linii produkcyjnej. Aby wdrożyć takie rozwiązanie w swoim zakładzie produkującym żywność, wystarczy skorzystać z witryny https://atjan.pl/wykrywacz-do-metali/.
Wykrywacz metali może pomóc w zmniejszeniu tego ryzyka poprzez identyfikację obcych obiektów, zanim dotrą one do miejsca przeznaczenia – domów konsumentów lub restauracji w całym kraju.