Grillowanie to jedna z ulubionych form przygotowywania dań przez Polaków. Przez lata ten sposób przyrządzania dań był polecany jako doskonały przepis na zdrową i dietetyczną kuchnię pozbawioną tłuszczu. Niestety nasze kiepskie nawyki oraz sprzęty nie najlepszej jakości sprawiły, że grillowanie obecnie jest dla nas po prostu szkodliwe. Czy może to zmienić? Oczywiście! Musimy tylko zainwestować w kilka przydatnych akcesoriów, które pomogą w przygotowywaniu dań poprawnie, ale także w czyszczeniu rusztu.
W najtańszych modelach palenisk możemy spotkać zwykłe kratki z cienkiej stali. Są one mało praktyczne i bardzo trudne do wyczyszczenia, a zła pielęgnacja może doprowadzić do pojawienia się rdzy. By temu zapobiec, kupmy ruszt żeliwny do grilla. Taki gadżet możemy wyszorować specjalnym drapakiem, więc nie pozostanie na nim ani jedna kropla szkodliwego, starego tłuszczu. Poza tym świetnie zrumienią się na nim steki i kiełbaski. Przydać może nam się również uchwyt do pieczenia ryb, jak też rożen pozwalający na swobodne obracanie przygotowywanego mięsa. Dzięki temu kawałki się nie przypalają, a my będziemy mogli cieszyć się naprawdę smacznym oraz zdrowym jedzeniem. Nie chcąc zatem rezygnować z grilla, zainwestujmy w odpowiednie dodatki do niego.