Nowoczesna piekarnia to miejsce wyposażone w specjalistyczny sprzęt, pozwalający na szybkie i wydajne przygotowywanie wysokiej jakości pieczywa. W zależności od wielkości produkcji do przygotowywania ciasta wykorzystywane są miesiarki planetarne różnej wielkości. Urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej wyposażone są w trwały i niezawodny napęd ślimakowy oraz przekładnie zębate. Mechaniczny bądź elektroniczny panel sterujący pozwala w pełni kontrolować proces przygotowywania ciasta. Do urządzeń znajdujących się na wyposażeniu każdej piekarni zaliczyć należy także piece piekarnicze. Obecnie najczęściej korzysta się z urządzeń elektrycznych. Ich wielkość uzależniona jest od ilości wytwarzanego pieczywa. W piekarniach oferujących produkty cukiernicze powszechnie stosuje się również bagieciarki oraz rogalikarki.
Niezbędnym elementem wyposażenia każdej piekarni są maszyny piekarnicze używane lub nowe. Proces wypiekania pieczywa czy ciasta znacząco ułatwiają różnego rodzaju przydatne dodatki i akcesoria. Do tych najczęściej wykorzystywanych zaliczyć należy wózki do schładzania pieczywa. Lekka konstrukcja na obrotowych kółkach wyposażona w praktyczne regały pozwala na sprawne studzenie chleba oraz bułek. Podczas przygotowywania ciasta świetnie sprawdzają się schładzarki do wody. Dzięki tym urządzeniom piekarz ma pewność, że temperatura wody stosowana do wypieków jest zawsze taka sama, bez względu na temperaturę panującą w otoczeniu. W piekarniach przydają się również takie akcesoria jak różnego rodzaju łopatki i szpachelki do podważania przyklejonego do blachy pieczywa, noże cukiernicze, a także skrobki i rękawice ochronne.