Jak przygotować yerba mate?

Jak przygotować yerba mate?

Na przestrzeni ostatnich kilku lat bardzo popularne stało się w naszym kraju picie yerba mate. Jest to oryginalny w smaku napar ziołowy przyrządzany z liści oraz łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego. Wykazuje silne właściwości prozdrowotne – m.in. stymuluje układ nerwowy, niweluje ciśnienie krwi, ogranicza stres, zwiększa zdolność koncentracji i wspomaga walkę z dolegliwościami oddechowymi. Dodajmy, że każdy profesjonalny sklep z yerba mate posiada w swojej ofercie mieszanki pochodzące z różnych krajów (Argentyny, Paragwaju, Brazylii). 

Instrukcja przygotowania krok po kroku 

Jeśli chcemy przyrządzić dla siebie pyszny i zdrowy napar z yerba mate, to w pierwszej kolejności powinniśmy wsypać porcję suszu do tykwy (najlepiej ceramicznej), pamiętając o jej zapełnieniu w granicach 1/3 – 3/4 objętości. Kolejny istotny krok polega na przykryciu naczynia dłonią i kilkakrotnym, porządnym potrząśnięciu nim. Po wykonaniu tej czynności należy ustawić całość do kąta 45 stopni (tak aby zawartość ułożyła się po jednej stronie), a następnie wlać do środka gorącą wodę o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza. Zaleca się jej powolne dawkowanie w wolną przestrzeń zlokalizowaną pomiędzy suszem a ścianką tykwy. Końcowe wymagane czynności to odstawienie przygotowanego napoju na co najmniej 3 minuty oraz dolanie odrobiny wody. Co istotne, gotowa yerba mate może być z powodzeniem zalewana wielokrotnie aż do momentu utraty smaku (spora wydajność).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − osiemnaście =